Bylinky lze předpěstovat ze semen. Můžeme je vysévat do sadbovače nebo do květináče či truhlíčku.
Semínka nesmíme vysévat nahusto, pak hůře klíčí. Musíme i dbát na to, aby se substrát nevysušil.
Jakmile rostlinky v sadbovači povyrostou a jsou silnější, rozdělíme je a přesadíme je do květináčku.
Jakmile nám to počasí dovolí a ranní mrazíky utichnou je možné rostlinku vysadit ven. Nejprve ji necháme, aby si zvykla na nižší teploty a neměla šok, přes den ji dáme ven a na noc schováme. Po několika dnech tohoto otužování ji můžeme vysazovat ven. Bylinky je možné vysadit i do betonových truhlíků. Vysázení je možné provádět dle našeho postupu. Truhlíky mají více prostoru, a jsou vhodné pro osázení různými bylinkami. Z takto vysázených bylinek tak máme užitečnou dekoraci. |
Můžeme zvolit tyto bylinky:
1. Bazalka
- jde o koření z Indie, je oblíbená po celém světě.
- skvěle se hodí k rajčatům, se sýrem, do salátů ale i při dochucení různých mas
1. Bazalka
- jde o koření z Indie, je oblíbená po celém světě.
- skvěle se hodí k rajčatům, se sýrem, do salátů ale i při dochucení různých mas
- můžeme z ní vyrobit domácí pesto
- podporuje trávení, pomáhá při bolestech hlavy, na nespavost a stres.
- podporuje trávení, pomáhá při bolestech hlavy, na nespavost a stres.
2. Petrželka
- bez této bylinky se v kuchyni neobejdete
- hodí se do téměř každého jídla, či na zdobení pokrmů
- pro svůj hojný obsah vitamínů a minerálů je významnou bylinkou
- podpoří zdravé trávení, posílení činnosti jater, povzbuzení imunity,
- pomáhá též při nadýmání a působí i proti některým střevním parazitům.
- jelikož má vysoký obsah vitamínu K, lidé, kteří užívají léky na ředění krve by měli být obezřetní
3. Máta
- v létě je výborná do osvěžujících nápojů
- v zimě můžeme připravit chutný čaj s medem
- používá se též při nachlazení, na bolesti zubů, osvěžuje dech a posiluje nervovou soustavu a podporuje trávení
- při kojení může snížit produkci mléka, nedoporučuje se při žlučníkových potížích, a neměly by ji konzumovat malé děti
4. Pažitka
- jde o nejoblíbenější bylinku u nás
- přidává se do polévek, do brambor, výborně chutná i na čerstvém chlebu s máslem a se solí
- pažitkou nelze zkazit žádné jídlo
- povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, obsahuje vitamín C
- povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, obsahuje vitamín C
5. Meduňka
- používá se při nachlazení a k léčbě oparů, příznivě působí na lidskou psychiku, na duševní rovnováhu a pro klidnější spánek
- z meduňky připravujeme výborný sirup nebo čaj
- v kuchyni se používá nejvíce do salátů, omáček, přidat ji můžeme i do marinád či na grilované maso.
6. Tymián
6. Tymián
- tymián pomáhá v boji proti kašli a různým druhům infekce
- tato bylinka se používá při bronchitidě, astmatu, má protizánětlivé účinky, působí i proti nespavosti a depresích, uklidňuje nervy,
- je účinný proti různým bakteriím, přísním i střevním parazitům, pomáhá proti průjmu i zmírňuje záněty močových cest.
- je účinný proti různým bakteriím, přísním i střevním parazitům, pomáhá proti průjmu i zmírňuje záněty močových cest.
- jeho výrazná chuť vynikne při přípravě zvěřiny, drůbeže, výborný je v nádivce do kuřete ale i v rajčatových omáčkách či polévkách. Vylepší chuť pečené, grilované či dušené rybě.
7. Rozmarýn
- je symbolem lásky
- jde o aromatickou bylinku, která dodá salátům, nádivkách, sýrovým pokrmům či těstovinám neotřelou chuť
- hodí se k jakémukoliv masu nebo do rajských omáček, je součástí provensálského koření
- má protizánětlivé, antibakteriální a antimykotické účinky, má pozitivní vliv na trávení a na činnost jater
- přispívá ke zlepšování krevní cirkulace, zvyšuje krevní tlak, pomáhá zmírnit stres, používá se i k tišení bolesti
- používá se pro odpuzování hmyzu